DIGITALA TRYGGHETSVÄRDAR
Sedan 2016 har Länsförsäkringar finansierat Trygghetsvärdar i den fysiska verkligheten, på skolor. Och eftersom spelvärlden på många sätt kan liknas vid en andra skolgård ser vi det som en självklarhet att placera trygghetsvärdar även där. Med hjälp av Friends har dom utbildat över 100 engagerade gamers som dagligen hjälper barn och unga i spelvärlden. Deras uppdrag är att finnas där för och lyssna på den som behöver oavsett vad hen vill prata om eller varför. Om behovet finns ska trygghetsvärdarna slussa ungdomar vidare till professionell hjälp. Där finns ett fint samarbete med den digitala kuratortjänsten Allbry som är specialiserade på att främja psykiskt välmående hos unga.
ALLBRY – EN VIKTIG DEL AV DE DIGITALA TRYGGHETSVÄRDARNA
Allbry är en digital kuratorstjänst som erbjuder samtalsstöd, rådgivning och motiverande samtal. De är specialiserade på att främja psykiskt välmående hos unga. Tillsammans med våra Digitala Trygghetsvärdar fyller de en viktig funktion i spelvärlden, eftersom de kan erbjuda professionellt stöd och expertis från erfarna kuratorer, när så behövs. Sedan starten på samarbetet har de hjälpt hundratals ungdomar i spelvärlden med stöd och coaching.
Gänget från Allbry finns på plats mån–tis 17–21 på Publiclirs Discord.
ETT JÄTTEVIKTIGT JOBB
Det är inte alltid så lätt att prata om tankar och känslor eller ens veta vart man ska vända sig. Särskilt inte när man är ung. När barn stänger dörren till vuxenvärlden vill vi öppna en ny dörr. Där de får möjlighet att prata med någon annan än en förälder. Därför har Länsförsäkringar skapat ett jätteviktigt jobb – Digitala Trygghetsvärdar (DTV). Med hjälp av Friends har dom utbildat över 100 engagerade gamers för att finnas där, se och fånga upp andra unga som behöver någon att prata med. Inuti spelen. På deras villkor.
TIPS TILL VÅRDNADSHAVARE
Friends och Allbry har tagit fram några handfasta tips på hur du som vårdnadshavare kan engagera dig i ditt barns gaming för att få bättre koll på deras liv i spelvärlden.
- Prata ofta om nätet och spelande och gör detta till en del av det vardagliga samtalet – precis som du gör med andra fritidsaktiviteter och delar av barnets liv.
- Skapa en relation med ditt barn där det alltid är okej att komma och berätta om någonting händer online. Bli inte arg för saker som händer – ha alltid utgångspunkten att försöka förstå barnets liv online.
- Kom inte med pekpinnar, utan försök förstå ditt barns vardag på nätet. Ta spelandet på lika stort allvar som andra fritidsaktiviteter. För många barn och unga är detta en viktig del av fritiden och kan fylla många funktioner, utöver underhållningen.
- Bekanta dig med spelen genom att spela tillsammans med ditt barn eller genom att följa med i barnets spelande.
- Skapa och ge tid till spelandet. Kom överens med ditt barn om tydliga gränser, till exempel vad som måste göras innan spelandet, spel på vissa dagar eller en tidsgräns för spel. Stäng inte av spelet mitt i, utan kom på förväg överens om hur lång tid som behövs till exempelvis matcher. Spelare blir ofta bestraffade på plattformen om de lämnar mitt i ett spel eller en match, vilket riskerar uteslutning från vidare spel och gemenskap i framtiden.
- Visa din tillgänglighet och att du prioriterar ditt barns intressen. Det kan till exempel handla om att visa att du aktivt och intresserat lyssnar när barnet berättar om sitt spelande eller att hjälpa till med skjuts till ett LAN eller liknande.
- Föräldrar, vårdnadshavare och vuxna kan lära sig mycket av varandra, en del som inte kan så mycket om dataspel kan vara överdrivet skeptiska. Då kan det hjälpa att prata med andra föräldrar, som kanske kan mer.